Skip to main content

UITGEZOOMD

Blijvende verandering door samenwerking

Het zal u niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd veel speelt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Zo wordt in de Verenigde Staten ruim 80 procent van het budget van USAID geschrapt. USAID is een overheidsorganisatie die zich wereldwijd bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking. Geld waarmee ziekenhuizen in Soedan worden gefinancierd en artsen dagelijks levensreddende operaties uitvoeren. Geld waarmee graanzaden worden uitgedeeld in Ethiopië, zodat boeren voedsel kunnen verbouwen in een land dat al lange tijd extreme voedseltekorten kent. Miljarden dollars zijn geschrapt. Wegbezuinigd door de nieuwe regering.

Niet alleen in de VS waait deze kille wind van eigenbelang. Ook ons eigen kabinet snijdt fors in ontwikkelingssamenwerking. Ook verandert de focus van minister Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. In haar beleid staat niet langer het belang van de allerarmste centraal, maar moet alles in de eerste plaats het belang van Nederland dienen.

Minder subsidie
Een andere focus van minister Klever is dat ze de nadruk op het belang van het vertegenwoordigen van een achterban door maatschappelijke organisaties. Volgens haar is het relevant dat deze organisaties een achterban vertegenwoordigen en zo draagvlak hebben voor het opereren van hun organisatie. Nu moeten maatschappelijke organisaties minimaal 25 procent van hun totale financiering zelf inbrengen om nog subsidie ontvangen van het Rijk.

De huidige minister wil dit percentage verhogen naar 50 procent om zo de onafhankelijkheid van deze organisaties van de overheid te vergroten. Uiteraard moet de overheid hierbij zorgvuldig en stapsgewijs te werk gaan, zodat maatschappelijk organisaties de tijd krijgen om aan deze eis te voldoen. Het staat echter buiten kijf dat een maatschappelijke organisatie sterker staat als zij kan aantonen dat ze een brede achterban heeft die haar doelen steunt met giften, donaties en vrijwilligerswerk. Dit laat zien dat mensen bereid zijn om enerzijds een maatschappelijke organisatie te ondersteunen met financiële middelen. Anderzijds geeft het ook vertrouwen als mensen bereid zijn om tijd te steken in een maatschappelijke organisatie.

‘Ons kabinet snijdt in ontwikkelingssamenwerking’

Belang van achterban
Als Woord en Daad kunnen we vanuit de praktijk bevestigen dat een grote en brede achterban meerdere voordelen heeft voor een maatschappelijke organisatie. Onze norm is dat 70 procent van de totale inkomsten uit onze achterban komt. Subsidies mogen maximaal 30 procent van onze inkomsten uitmaken Zo zorgen de trouwe gevers en donateurs voor continuïteit zodat we langdurige projecten kunnen financieren. Deze langdurige projecten hebben in de meeste gevallen meer impact dan kortlopende projecten.

We zijn dankbaar voor onze trouwe en diverse achterban. Dit laat zien dat er brede steun en vertrouwen is in ons werk. Deze grote achterban geeft ons een sterke positie in gesprekken met ministeries, politici en de media doordat wij een gedeelte van de maatschappij vertegenwoordigen. Daarnaast werken wij graag samen met onze donateurs en bedrijven die ons ondersteunen. Zo kunnen zij hun specifieke kennis inzetten om onze projecten en programma’s te verbeteren. Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we steeds meer betekenen voor de allerarmsten wereldwijd, zowel met geld als met concrete ondersteuning.

Blijvende verandering
Een mooi voorbeeld hiervan is een vakschool van de Christian Service Society (CSS) in Bangladesh. De afgelopen twintig jaar hebben we, volledig met donaties, deze beroepsopleiding ondersteund. Zo zijn er op deze school bijna 5.000 jongeren opgeleid en konden ruim 2.000 jongeren daarna een eigen bedrijf opstarten. Kawsar is een van deze jongeren die hier een vak leerde.

‘Ik droom ervan mijn vaardigheden te gebruiken’

Hij ziet de toekomst zonnig tegemoet: ‘Ik droom ervan om mijn vaardigheden te gebruiken en met mijn inkomen een lach op het gezicht van mijn ouders te brengen.’ Al die tijd waren we gericht op volledige financiële onafhankelijkheid van deze vakschool. Door de consistente stroom van donaties hebben we dit doel van duurzame verandering na bijna twintig jaar weten te bereiken en staat de vakschool financieel op eigen benen. De school kan nu volledig zelfstandig haar opleidingsaanbod verder uitbreiden en steeds meer jongeren weerbaar maken tegen armoede.

Dit praktijkvoorbeeld van duurzame verandering is slechts een van de mooie resultaten die we met hulp van donateurs en achterban weet te bewerkstelligen. Dit werk doen wij al ruim 50 jaar en, met uw steun, blijven wij gewoon hetzelfde doen als dat wij al die jaren hebben gedaan. Ondanks de kille wind van eigenbelang die steeds harder waait in de wereld, blijven wij ons met woord en daad inzetten voor een warme wind van naastenliefde.

Close Menu

 

Daadkracht Online is gecreëerd in BladenMakers’ InZine.

COLOFON

Daadkracht is een uitgave van Stichting Woord en Daad voor betrokken ondernemers. Het magazine verschijnt in februari, mei en november. Daadkracht wordt verspreid onder betrokken ondernemers en belangstellenden. Overname van artikelen is prima, graag met bronvermelding.

Redactie Lisette Koolmees (hoofdredacteur), Rudolf Mulderij (eindredacteur), Hannah Neele, Gerhard Wilts, Caroline Holleman, Arjen Bulk, Martijn Boogaard, Louis Seesing, Koert Jansen

Ontwerp en realisatie: BladenMakers.nl

Uitgave Stichting Woord en Daad, Postbus 560, 4200 AN Gorinchem, 0183-611800, IBAN: NL64RABO0385487088
[email protected]

EERDERE EDITIES

Feb’ 25
Dec’ 24
Sept ’24
April ’24
Dec ’23
Sept ’23
April ’23
Dec ’22
Sept ’22
April ’22