Skip to main content

UITGEZOOMD

Gered uit een situatie van uitbuiting

Veilige havens voor kinderen

In een schemerige kamer zit ze achter een laptop. Naakt. Vreemde ogen bekijken haar vanaf het scherm. Met een knorrende maag doet ze de afwas. Blauwe plekken op haar rug herinneren aan de woede van een volwassene. Aan de rand van de vismarkt hangen ze in groepjes bij elkaar. Samen, maar toch alleen. Verdoofd door drugs. Kinderuitbuiting heeft veel gezichten. Samen met partnerorganisaties pakt Woord en Daad de grondoorzaken van deze uitbuiting aan.

Wereldwijd zitten 50 miljoen mensen gevangen in een vorm van moderne slavernij. Onder deze groep zijn 12 miljoen kinderen. Moderne slaven zijn mensen die gedwongen moeten werken of gedwongen moeten trouwen. Ten opzichte van 2016 is dat cijfer met bijna 10 miljoen mensen gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2022 van International Labour Organisation (ILO). Tegelijk geven de onderzoekers aan dat deze cijfers waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg zijn.

Nood en leugens
Achter de indrukwekkende cijfers gaan schrijnende verhalen schuil. Over kinderen van wie hun toekomst wordt afgenomen, maar ook over radeloosheid en wanhoop bij ouders. Armoede is één van de belangrijkste grondoorzaken van kinderuitbuiting. Als het ouders niet lukt om in basisbehoeften van hun gezin te voorzien, zien ze vaak geen andere uitweg dan hun kinderen in te zetten om het kleine inkomen aan te vullen. Daarom is het belangrijk dat de gemeenschap kinderuitbuiting herkent en afkeurt. We geven voorlichting aan ouders en gemeenschappen over onder andere kinderrechten en goed ouderschap. Daarmee groeit het bewustzijn over dit thema en dragen we bij aan weerbare gemeenschappen.

Valse beloften
Soms worden kinderen onder valse voorwendselen meegenomen door familieleden. Dat illustreert het verhaal van Demekech uit Ethiopië. Ze groeide op in een plattelandsdorp. Op een dag nam een familielid haar mee naar een grote stad. Aan Demekech werd een goede opleiding beloofd, maar de werkelijkheid was verschrikkelijk. Ze mocht niet naar school. Ze moest zwaar huishoudelijk werk doen. Ze sliep op de grond.

‘Als ouders een waardig inkomen verdienen,
daalt de kans op kinderuitbuiting aanzienlijk’

Als op een dag de deur niet op slot zit, weet Demekech te ontsnappen. De politie vindt het meisje op straat en brengt haar naar een Lighthouse, een opvanghuis van Hope for Justice, in Addis Abeba. Hier krijgt ze de zorg die ze nodig heeft. Ze krijgt te eten en kan naar school. Na een jaar wordt Demekech met haar familie herenigd. Wereldwijd zijn opvanghuizen zoals het Lighthouse een veilige haven voor kinderen die uit misbruiksituaties komen.

Verslaafden op de vismarkt
In Tsjaad sturen arme gezinnen op het platteland hun kinderen naar de hoofdstad N’djamena in de hoop dat daar een goede toekomst wacht. In de grote stad belanden kinderen veelal op straat. De vismarkt is één van de plekken waar de straatkinderen zich verzamelen. Veel straatkinderen zijn verslaafd. Soms verdienen ze wat geld met klusjes voor de visverkopers. Het opvanghuis van Fondation Dieu Bénit (God zegent) biedt straatkinderen onderdak, onderwijs en verzorging.

Op de Filipijnen biedt Bahay Silungan een veilige haven voor kinderen die online seksueel misbruikt zijn. Het Aziatische land heeft doorgaans een goede internetverbinding en veel mensen en kinderen spreken Engels. Dat maakt Filipijnse kinderen die opgroeien in extreme armoede extra kwetsbaar voor deze vorm van uitbuiting.

Veiligheid & toekomstperspectief
In de opvanghuizen verwerken de kinderen hun trauma’s, worden ze verzorgd en krijgen ze onderwijs. Ook komen ze in aanraking met het Evangelie. In sommige landen wordt de Bijbel gelezen in het opvanghuis. In andere landen staat de overheid niet toe dat het Evangelie gedeeld wordt, maar zijn de medewerkers van de opvanghuizen wel christelijk. Daarmee bieden we deze kinderen hoop voor de toekomst. Maar dat is niet genoeg. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van uitbuiting. Daarom zetten we in op een systemische verandering. Ondanks de verschillen tussen landen en culturen is armoede een terugkerende grondoorzaak van uitbuiting.

Als ouders een waardig inkomen verdienen, daalt de kans op kinderuitbuiting aanzienlijk. Een eerste stap om kinderuitbuiting te voorkomen, ligt daarom in ondersteuning van de ouders. Met training en begeleiding ondersteunen we ouders om hun inkomen te vergroten.

Opsporing
Waar kinderen het slachtoffer zijn, zijn er ook daders. Volwassenen die profiteren van de uitbuiting van deze kwetsbare kinderen. Een stevige juridische basis, en handhaving daarvan, is nodig om deze daders op te sporen en te veroordelen. We voeren gesprekken met overheden in de landen waar we werken om goede wetgeving in te voeren en politie en justitie toe te rusten daders op te sporen.

Zo dragen we bij aan sociale gerechtigheid en een veilige omgeving voor kinderen. Samen met onze partnerorganisatie konden we vorig jaar 2.666 kinderen een uitweg uit kindslavernij bieden. Meer dan 100.000 kinderen kregen voorlichting om uitbuiting te voorkomen.

Close Menu

 

Daadkracht Online is gecreëerd in BladenMakers’ InZine.

COLOFON
Daadkracht is een uitgave van Stichting Woord en Daad voor betrokken ondernemers.

Redactie: Marlies Moret (hoofdredacteur), Rudolf Mulderij (eindredactie) Arnoud Gorter en Jo-Anne Krijgsman

Ontwerp en realisatie: BladenMakers.nl

Uitgave Stichting Woord en Daad, Postbus 560, 4200 AN Gorinchem, 0183-611800, IBAN: NL64RABO0385487088
[email protected]

EERDERE EDITIES

April’24
Dec ’23
Sept ’23
April ’23
Dec ’22
Sept ’22
April ’22